Na podium wśród najlepszych włoskich makaronów sycylijska pasta alla Norma zdecydowanie powinna zająć wysokie miejsce. Jest to jedno z tych dań, które można jeść codziennie i nie ma prawa się znudzić. Ten makaron z bakłażanem i pomidorami jest banalny w przygotowaniu, nie wymaga wymyślnych składników, a przy tym smakuje doskonale. Nazwę tego wywodzącego się z Katanii dania zawdzięcza się poecie Nino Martoglio, który kosztując tej wyjątkowej pasty, miał rzecz: „È una Norma!”, odwołując się do słynnej opery Vincenza Belliniego. Ile w tym prawdy? Tego nie wiemy. Jednakże jedna rzecz nie pozostawia żadnych wątpliwości – pasta alla norma to przepyszna potrawa, która właśnie o tej porze roku smakuje najlepiej!
Najważniejsze w tym daniu są oczywiście bakłażany, których skórka musi być błyszcząca, a miąższ jędrny i sprężysty. Tylko takie nie będą chłonąć dużo tłuszczu i cudownie się usmażą. Dodatkowo, aby pozbawić je goryczy najpierw obficie je solę, a później opłukuję pod bieżącą wodą i suszę. W przypadku młodej i małej oberżyny można ten etap pominąć. Usmażone na oliwie z oliwek bakłażany mieszam kolejno z pomidorami doprawionymi czosnkiem i oregano, a następnie łączę z makaronem i posypuję serem. Na Sycylii pasta alla Norma przygotowuje się z maccheroni (długich lekko zakrzywionych rurek). Poza wyspą popularne są zaś penne oraz rigatoni i właśnie te rodzaje makaronu Wam polecam. Tradycyjnie gotowe danie posypuje się serem ricotta salata, która poprzez solenie i dojrzewanie ma zupełnie inną strukturę od klasycznej riccoty. Niestety w Polsce jest trudno osiągalna, dlatego można ją z powodzeniem zastąpić inną odmianą sera: parmezan, grana padano, czy pecorino romano sprawdzą się tutaj znakomicie. Gorąco polecam wypróbować ten makaron z bakłażanem i pomidorami na koniec lata. 🙂
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu penne lub rigatoni (rurki)
- 2 średniej wielkości bakłażany
- puszka pomidorów pelati w kawałkach lub 4 świeże pomidory albo 400 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- garść świeżych listków bazylii
- 50 g twardego sera (parmezanu, grana padano, pecorino romano czy ricotta salata)
- chlust oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażana pokrój na grube kawałki (u mnie ćwiartki, jednak mogą być również paski, czy kostka).
- Kawałki przełóż do miski, posyp obficie solą, wymieszaj i odstaw na 15-30 minut.
- Następnie bakłażana opłucz pod bieżącą wodą, odciśnij z nadmiaru płynu i osusz na papierowych ręcznikach.
- Na patelni rozgrzej solidną porcję oliwy z oliwek i usmaż kawałki bakłażana do miękkości. Po usmażeniu odsącz je na papierowym ręczniku.
- Na pozostałym tłuszczu podsmaż posiekany ząbek czosnku i wlej pasattę lub pomidory w kawałkach. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i posiekaj. Sos gotuj przez kilka minut, aż nieco odparuje lub do momentu, aż pomidory się rozgotują. Następnie dodaj do niego usmażonego bakłażana i przypraw oregano oraz pieprzem do smaku.
- W międzyczasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
- Jeszcze ciepły makaron wymieszaj z gorącym sosem i listkami bazylii. Natychmiast przełóż na talerze. Podawaj z drobno startym serem.