Wraz z początkiem września z jednej strony czuję radość, że właśnie teraz rozpoczął się sezon na moje ukochane śliwki i figi, a z drugiej ogarnia mnie nostalgia, że lato dobiega ku końcowi. Z tego powodu trzeba sobie jakoś osładzać coraz krótsze wieczory oraz coraz zimniejsze i bardziej deszczowe dni. W takich właśnie chwilach piekę ten najprostszy jogurtowy placek ze śliwkami, chociaż tak naprawdę można go przygotować z dowolnymi owocami o każdej porze roku. Za sprawą kruszonki przypomina on trochę klasyczną drożdżówkę, ale tutaj nie musimy cierpliwie czekać, aż ciasto wyrośnie. 1:0 dla placka ze śliwkami! Mimo tego smakuje on naprawdę doskonale. To taki kawałek prostego domowego ciacha, które ma się ochotę podać do popołudniowej herbaty zaraz przed tym, zanim zawiniemy się w kocyk i włączymy jakiś dobry film lub weźmiemy książkę w ręce.
W moim domu placek ze śliwkami to absolutny klasyk, którego nie może zabraknąć u schyłku lata; podobnie zresztą jak drożdżówki z rabarbarem wraz z nadejściem wiosny. Ciasto z tego przepisu jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga miksera – ja mieszam wszystko za pomocą trzepaczki (o jedną rzecz mniej do zmywania!). Placek ten przygotowuję na bazie jogurtu lub maślanki. Dzięki temu jest bardzo delikatne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jogurtowe z tego przepisu wprost rozpływa się w ustach, a dzięki dodatkowi masła i wanilii pięknie pachnie podczas pieczenia. Ten placek ze śliwkami to idealny wypiek na tę porę roku. Można je również przygotować z innymi sezonowymi owocami. Jesienią świetnie sprawdzą się również gruszki i jabłka, zaś latem rabarbar, maliny, jeżyny czy czerwona porzeczka. Zapewniam, że jeśli choć raz przygotujecie ciasto na bazie jogurtu z tego przepisu, to z miejsca stanie się Waszym ulubionym. 😉
SKŁADNIKI
Ciasto jogurtowe:
- 500 g śliwek, najlepiej węgierek
- 400 g mąki pszennej
- 4 jajka (rozmiar L)
- 175 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 300 g jogurtu naturalnego (w zamian można użyć również kwaśnej śmietany, kefiru lub maślanki)
- 1 łyżeczka cukru lub ekstraktu waniliowego (można również zetrzeć skórkę cytrynową)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 50 g zimnego masła
PRZYGOTOWANIE
Kruszonka
- Składniki na kruszonkę szybko zagnieć, aż do połączenia się składników. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki do czasu przygotowania ciasta.
Ciasto jogurtowe
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej).
- Jajka ubij z cukrem do białości za pomocą miksera lub trzepaczki.
- Kolejno dodaj roztopione i przestudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz jogurt i połącz z jajeczną masą.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia oraz solą i dodaj do mokrych składników. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Formę o wymiarach 22x32 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej nań gotowe ciasto.
- Śliwki umyj, przekrój na połówki i pozbądź się pestek. Następnie ułóż owoce na cieście skórką do dołu.
- Wierzch ciasta posyp kruszonką.
- Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Placek piecz przez 45-50 minut do suchego patyczka.
- Krój po wystudzeniu. Gotowe ciasto możesz posypać dodatkowo cukrem pudrem.