Bardzo podobne grzanki jadłem w restauracji Brick Clérigos w Porto i tak bardzo mi posmakowały, że postanowiłem przygotować je w domu. Może dla niektórych to będzie tak samo szokujące połączenie, jak ananas na pizzy, ale uwierzcie mi, że z serem pleśniowym smakuje on wyśmienicie. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne grzanki, to musicie tego spróbować. Ważne jest jednak, aby ananas był świeży. Ten ulepek z puszki nie da takiego fajnego efektu. Do tego jakaś lekka sałatka i prosta letnia kolacja gotowa. 🙂
SKŁADNIKI
- 1 mała bagietka
- 1 kawałek sera camembert lub brie (ok. 200 g)
- kilka plastrów świeżego ananasa (ok. 200 g)
- suszone oregano
- świeżo mielony czerwony pieprz (może być zwykły lub kolorowy)
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Bagietkę pokrój na kromki, ananasa w niedużą kostkę, a ser camembert na plasterki.
- Pieczywo posmaruj odrobiną oliwy, ułóż kawałki ananasa i plasterki sera.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 10-15 minut, aż ser się stopi, a pieczywo stanie się chrupiące.
- Posyp świeżo zielonym różowym pieprzem oraz suszonym oregano. Podawaj od razu.