Wiosna nas w tym roku nie rozpieszcza, dlatego ku polepszeniu nastroju polecam ten obłędny sernik Biały Michałek, który z pewnością pokocha każdy miłośnik tych słynnych cukierków! Co w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim delikatna masa serowa z białą czekoladą i mlekiem w proszku, która za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej ma wyjątkową konsystencję przypominającą sernik nowojorski. Jest cudownie mleczna w smaku i wprost rozpływa się w ustach. Do masy można dodać również więcej Michałków zamiast czekolady, aby była jeszcze bardziej rozpustna, co zrobiłem kolejnym razem, piekąc ten sernik.
Na specjalną uwagę zasługuje również kruchy spód z dodatkiem masła orzechowego. Jest słodo-słony i absolutnie przepyszny. Każdy, kto uwielbia masło orzechowe, z pewnością go doceni. Zwieńczeniem sernika Biały Michałek jest polewa z białej czekolady udekorowana kawałkami cukierków i solonymi orzeszkami ziemnymi, które fantastycznie równoważą słodycz wypieku. Jeśli tak, jak ja, kochacie takie połączenia smaków, to z pewnością jest to ciasto dla Was. Sernik Biały Michałek polecam zarówno na specjalne okazje, bo wygląda świetnie na stole, jak i po prostu w ramach pocieszenia, gdy nie sprzyja nam aura. Mam nadzieję, że polubcie go równie mocno! 😉
SKŁADNIKI
Orzechowy spód:
- 100 g masła
- 100 g masła orzechowego 100%
- 300 g mąki pszennej
- 100 g drobnego brązowego cukru
- duża szczypta soli morskiej
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu w wiaderku*
- 4 jajka
- 100 g cukru pudru (lub więcej jeżeli ser był kwaśny)
- 100 g mleka w proszku
- 200 g białej czekolady (lub białych Michałków)
- 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka cukru waniliowego)
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 150 g białych Michałków
- 100 g orzeszków ziemnych (mogą być prażone i solone)
PRZYGOTOWANIE
Orzechowy spód
- W misce wymieszaj mąkę wraz z cukrem i solą. Dodaj posiekane masło oraz masło orzechowe i zagnieć szybko ciasto. (Możesz się wspomóc robotem kuchennym z nasadką z nożami). Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw ją na 30 minut do lodówki.
- Tortownicę o średnicy ok. 25 cm pokryj papierem do pieczenia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto i pokryj nim spód formy. Może się kruszyć. Jeżeli tak się stanie, nie przejmuj się i wyrównaj spód już w formie rękoma. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 20 minut do złotego koloru. Następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj masę serową.
Masa serowa
- Twaróg przełóż do robota kuchennego z nasadką z nożami, wbij jajka, dodaj cukier puder, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy oraz skrobię ziemniaczaną i zmiksuj całość na gładką i jednolitą masę. Możesz również to zrobić za pomocą blendera ręcznego.
- Czekoladę (lub Michałki) roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie połącz ją z masą serową.
- Foremkę zabezpiecz dokładnie od zewnątrz folią aluminiową i na podpieczony spód wlej masę serową.
- Formę wstaw do naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą i całość umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sernik piecz przez około 75-90 minut do suchego patyczka. (Jeżeli nie posiadasz naczynia, w którym zmieści się foremka z sernikiem, to upiecz go w sposób tradycyjny bez kąpieli wodnej i wstaw na dolną blaszkę dowolne inne naczynie z wrzątkiem, aby woda parowała w trakcie pieczenia. Zmniejsz wtedy również temperaturę do 160°C).
- Upieczony sernik pozostaw w piekarniku przez około 30 minut, aby przestygł, a następnie wyjmij go ostrożnie z wody i odstaw do całkowitego wystudzenia; najlepiej na całą noc lub do momentu, aż stężeje.
Polewa
- Czekoladę wraz z masłem roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie posmaruj polewą wierzch wystudzonego sernika.
- Wierzch sernika udekoruj pokrojonymi Michałkami oraz orzeszkami ziemnymi.
UWAGI
*Zwróć uwagę, czy jest to 100% twaróg. Możesz również użyć tłustego białego sera i zmielić go samemu przez maszynkę.