Ach brioszka! To obok chałki najwspanialsze pieczywo, jakie wymyślił człowiek. Cudownie maślana, ze spieczoną złotą skórką i mięciutkim niczym poduszeczka wnętrzem. Kocham całym sercem! We Francji brioche jest szalenie popularne i można ją kupić niemal w każdej piekarni. W Polsce brioszka jest prawie nieosiągalna, dlatego zwykle sam piekę ją w domu. Przygotowanie ciasta nie jest wcale skomplikowane i przypomina ono w dużej mierze naszą chałkę. Również jest to ciasto drożdżowe, które pozostawiamy do wyrośnięcia trzykrotnie. Jednak podstawową różnicą jest duża ilość masła. Aż kostka na 400 g mąki! Ale to właśnie niemu zawdzięcza ona swój niepowtarzalny aromat. Dodatkowo ciasto na brioszkę zawiera więcej jajek, co czyni ją lżejszą i delikatną, ale też skutecznie uniemożliwia formowanie warkoczy. Dlatego z maślanego ciasta drożdżowego zwykle formuje się bułeczki, które można łączyć ze sobą, nadając kształt bochenka. Sami Francuzi znają jednak wiele rodzajów brioche i w zależności od regionu możemy spotkać się z inną formą. Świeża brioszka najlepiej smakuje z konfiturami albo z miodem. We Francji często podaje się z nią fois gras. Również ja sam bardzo lubię z nią eksperymentować i jest ona w mojej kuchni często bazą wytrawnych tostów i kanapek. Delikatna słodycz pieczywa fajnie kontrastuje ze słonymi dodatkami. Jednak brioszka najbardziej mi smakuje grubo posmarowana zimnym masłem z kubkiem kawy lub kakao obok. Czysta maślana rozpusta!
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 30 g świeżych drożdży (lub 15 g suszonych)
- 100 ml letniego mleka
- 3 jajka + 1 żółtko
- 200 g miękkiego masła
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn, rozpuszczając je letnim mleku wraz z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Zaczyn odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą. Suszone drożdże wsyp od razu do mąki z resztą składników.
- Do miski wsyp mąkę, sól oraz cukier, wbij jajka i wlej gotowy zaczyn. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto. Możesz wspomóc się mikserem z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
- Masło w temperaturze pokojowej pokrój w kostkę. Po 10 minutach zacznij powoli dodawać masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Miskę z ciastem na brioszkę przykryj folią i wstaw na całą noc do lodówki.
- Rano wyjmij ciasto, zagnieć kilka razy i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie podziel je na 16 równych części. Uformuj z nich kule i ułóż je w 2 keksówkach o długości ok. 25 cm, pokrytych papierem do pieczenia.
- Ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
- Brioszkę piecz w 180ºC przez 25-30 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z formy i odstaw do przestudzenia na kwadrans. Brioszkę podawaj z konfiturami lub miodem.
16 komentarzy
Brioszka, idealna bułka do lodów i konfitury 🙂 PYCHA!
Zdecydowanie tak 😉
Wspaniały przepis wyszla zjawiskowa. Dzięki 😁
Jak miło mi to czytać! Dziękuję 🥰
Świetny przepis, broszka wyszła wyrośnieta i pyszna!
Dziękuję! Bardzo miło mi to słyszeć! 🙂
Przepychota!Wspaniały przepis, zagości u mnie na stałe. Brawo Ty👌👏
Przecudownie jest mi to czytać! Dziękuję i kłaniam się nisko. ☺️
Piekę ją któryś raz i zawsze wychodzi obłędnie, a ile radości przyniosła rodzinie. Dziękuję za kolejny super przepis!
Takie słowa to miód na moje serce! ❤️ Dziękuję pięknie za przemiły komentarz i cieszę się, że mogłem się przyczynić do udanych wypieków. 😊
Najlepszy przepis! Prostota zawsze się obroni:)
Ślicznie dziękuję i popieram – do prostych smaków zawsze chętnie wracamy. 😊
Hej, czy ciasto musi leżakować cała noc? Nie wystarczy np 4-5h? Zauważyłam że po 3 godzinach już sporo wyrosło i obawiam się czy nie będzie mieć zbyt mało miejsca po całonocnym spędzaniu czasu w lodowce? Pozdrawiam
Cześć! Jeżeli ciasto już wyrosło i mocno się schłodziło, to można spokojnie je przygotować do pieczenia. Ogólnie brioszka powinna wyrastać kilka godzin (w niskiej temperaturze ciasto wolniej rośnie) i musi być dobrze schłodzone, aby nie powstał zakalec. Jeśli jednak ciasto jest gotowe, to można ten etap skrócić. Ja po prostu zwykle zagniatam ciasto wieczorem, aby móc się cieszyć rano świeżo upieczoną brioszką, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to zrobić szybciej. PS. W dużej misce od robota kuchennego ciasto spokojnie się mieści po nocy wyrastania. 😉
Moja pierwsza brioszka i wyszła pyszna😍😍 najlepszy przepis
Jak miło to słyszeć! Dziękuję bardzo i cieszę się, że brioszka wyszła idealna! ❤️