Sos teriyaki i łosoś to idealne połączenie smaków. Grillowanie tej ryby w słodko-słonym sosie daje wspaniałe rezultaty. Towarzystwo buraczków na rukoli, ulubionego pleśniowego sera (tym razem w tej roli camambert) i prosty vinaigrette musztardowy cudownie dopełniają tę kompozycję. Danie szybkie, proste i smaczne i trochę mniej banalne niż zwykle. Polecam!
- 2 filety z łososia
- 50 ml sosu teriyaki (polecam domowy z tego przepisu)
- sok z cytryny
- sól morska
- 2 średniej wielkości buraki (gotowane lub pieczone)
- 2 garści rukoli
- kilka plasterków camemberta lub innego sera pleśniowego
- łyżeczka ziaren czarnego sezamu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 50 ml oliwy z oliwek
- starty drobno ząbek czosnku
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli
4 komentarze
Znakomity wygląd na zdjęciach – aż chce się zjeść 🙂
Dziękuję, miło to słyszeć! 🙂
Mimo że po śniadaniu i brzuszek nakarmiony, to z chęcią przyjęłabym Twojego łososia z tymi dodatkami 😀
To zapraszam na niego, hahaha 😀