Jaglane pulpety powracają! Tym razem w nowej, pieczarkowej odsłonie! Poprzedni przepis na sycące spaghetti z pulpetami w sosie z bakłażana i pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem przygotować podobne danie w klasycznej domowej odsłonie – z pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosem oraz różową sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. 😉
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki curry
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- olej do smażenia
- 500 g pieczarek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 150 ml bulionu z warzyw
- 250 ml śmietany sojowej
- 1 płaska łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżka sosu sojowego
- trochę soku z cytryny
- garść świeżo siekanej natki pietruszki
- garść świeżo siekanego koperku
- czarny pieprz, sól do smaku
- oliwa do smażenia
- 3-4 upieczone buraki
- 200 g czerwonej fasoli (z puszki)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku, starte
- 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka różowego octu balsamicznego
- sól do smaku
- prażone migdały (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę przesyp do garnka i praż przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć. Następnie przepłucz we wrzątku i odcedź. Ponownie włóż ją do garnka, zalej 2 szklankami gorącej wody z odrobiną soli i ugotuj do miękkości. (Można ją wręcz rozgotować, aby pulpety dobrze się nam formowały).
- Do kaszy dodaj cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego, a następnie smaż je na uprzednio rozgrzanej oliwie na złoto. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym.
- Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Pieczarki obierz i pokrój na kawałki według własnego uznania. Dodaj do cebuli, skrop sokiem z cytryny i smaż, aż nabiorą brązowego koloru.
- Zalej je gorącym bulionem z warzyw i duś pod przykryciem przez kilka minut. Wlej śmietankę sojową, wymieszaj. Przypraw teraz wszystko sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, koperkiem, pietruszką, pieprzem i solą. Sos gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania żądanej konsystencji.
- Gotowe pulpety polewaj sosem przed podaniem. (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć).
- Buraczki pokrój w kostkę, dodaj do nich fasolę i cebulę pokrojoną w piórka. Przygotuj sos, dodając do majonezu czosnek, musztardę oraz ocet balsamiczny.
- Dodaj go do sałatki, wymieszaj i przypraw solą do smaku. Sałatkę posyp podprażonymi migdałami i podawaj razem z pulpetami. Smacznego!
30 komentarzy
Czyli już wiem co dzisiaj będę mieć na obiad 🙂 jako, że jestem uzależniona od kaszy jaglanej to na pewno wypróbuję 🙂 mam akurat pieczarki i buraki więc idę robić 🙂
Ale ekstra! Mam nadzieję, że obiad był udany! 😉
Wow! jak zwykle pysznie! Moglabym jesc i jesc!!!!!!!
Radość ma jest ogromna! ;D
Bardzo fajnie wygląda kontrast kolorów 🙂 Pulpety z kaszy jaglanej to fajny pomysł 😀
Dziękuję 😉 Starałem się by danie było apetyczne (mimo, że to pulpety) 😛
Bardzo podoba mi się pomysł,ale…czy pulpety nie sprawiają kłopotu podczas smażenia?boję się,że zamiast kształtnych kuleczek będę zmuszona zjeść kaszę z dodatkami na sypko polaną sosem,a to mimo że smaczne,to już mniej atrakcyjne niż pulpety:)))
Spokojnie, nie sprawiają. 😉 Przygotowywałem je już wiele razy i nigdy mi się nie rozleciały podczas smażenia. Trzeba tylko pamiętać, by smażyć je na nieprzywierającej patelni i dobrze ugotować kaszę, tzn. nie na sypko, tylko lekko ją rozgotować.
danie stworzone jak dla mnie 🙂
O jak się cieszę, nie masz pojęcia! 😉
Cudowne danie, bardzo przemawia do mnie ten sos pieczarkowy, pulpeciki też są niczego sobie, a takiej sałatki jeszcze nigdzie nie widziałam!;)
Ale ekstra! Fajnie, że danie przypadło Tobie do gustu. 😉
Bardzo apetycznie wygląda – tak domowo. Kusisz, oj kusisz 🙂
Bardzo się cieszę, bo taki był też mój cel. Dziękuję 😉
Wyglądają bardzo apetycznie i te buraczki mniam 🙂
Super, że zasmakowała Tobie moja propozycja 😉
Ależ to wspaniale wygląda, aż mam ochotę lecieć do sklepu po składniki i ugotować jeszcze dziś na obiad 🙂
To wielki komplement, dziękuję! 🙂
Ja jestem bardzo na tak! Powstał fajny, domowy obiad w klasycznym stylu, coś dla wegan, który tęsknią za smakami kuchni babci 😉
Och tak, dobrze powiedziane! 🙂 I bardzo dziękuję, bo o taki efekt właśnie mi chodziło 😉
Idealne pulpeciki !
Dzięki 😉
pulpetów jaglanych jeszcze nie jadłam! prezencja na 5 więc smak na pewno nie gorszy 🙂
Dziękuję, cieszę się, że przypadły Tobie do gustu 🙂
Smakowite pulpeciki 🙂 Cały obiadek smakowicie wygląda 🙂
Dziękuję, bardzo mi z tego powodu miło 🙂
Super przepis, widzę, że dalej śmigasz zdrowe propozycje 🙂
Tak, dalej kontynuuję 🙂 W zapasie mam jeszcze duuużo propozycji, choć w kolejce czekają też liczne przepisy na ciacha, już niekoniecznie takie zdrowe 😛
Fajny przepis, robilam pasztet z kaszy jaglanej, i sałatkę z buraków też. Dziwowali się ogromnie 😀
Bardzo ładnie podane, z przyjemnością bym to danie zjadła
Mnie przepisy z kaszy jaglanej przestały już dziwić, z autopsji wiem, że można z niej wyczarować niemal wszystko 😀
I bardzo dziękuję za komplement, nic tylko Cię częstować 😀