Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami

sobota, 15 lipca 2017

Drożdżówki kojarzą mi się z latem. Głównie chyba przez wysyp tylu świeżych owoców, które wręcz aż się proszą, aby otulić je domowym ciastem drożdżowym. Uwielbiam cały proces ich przygotowywania: od zrywania owoców prosto z krzaczka (tym razem ogołociłem krzaki porzeczki), przez zagniatanie ciasta, aż po formowanie tych zakręconych ślimaczków (jakoś ta forma mnie najbardziej urzeka) i gdy zobaczyłem je na Instagramie Domowych Wypieków o niczym innym nie myślałem i musiałem je upiec! Ach i ten czas oczekiwania na nie, kiedy w całym domu czuć zapach pieczonego ciasta. Czy coś wspanialej pachnie? Myślę, że nie... W tym przepisie na ciasto drożdżowe wykorzystałem aż 5 żółtek. Stało się to w sumie przez przypadek, bo zostały mi po pieczeniu bezy, więc chciałem je spożytkować. Ale był to strzał w dziesiątkę, bo drożdżówki wyszły delikatne, jak nigdy dotąd, a ciasto było nadal wspaniale miękkie nawet na 3 dzień. Koniecznie wypróbujcie ten patent!


*

SKŁADNIKI

na około 24-30 sztuk

Ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 100 g miękkiego masła
  • 500 g porzeczek (u mnie miks czerwonych i czarnych)
  • 100 g brązowego cukru
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka łyżek wrzątku
*

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe

Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą. Mąkę przesiej i połącz z solą oraz resztą cukru. Do mąki wlej zaczyn, rozpuszczone i wystudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie miękkie i elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 h w ciepłe miejsce.

Formowanie i pieczenie

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i szybko zagnieć na podsypany mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań obrane z gałązek porzeczki wymieszane z cukrem do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze.

Ślimaczki układaj w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy). Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz w 180°C przez około 25 minut (do zarumienienia).

Lukier

Do cukru pudru wlej sok z cytryny i odrobinę wrzątku, gdy lukier otrzyma żądaną gęstość posmaruj nim jeszcze ciepłe drożdżówki.

*





Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze