Mini domki z piernika

sobota, 2 grudnia 2017

Czy może być coś bardziej uroczego niż lukrowany domek z piernika w wersji mini podany z kubkiem gorącej czekolady lub herbaty w zimowy wieczór lub bożonarodzeniowy poranek? Ja myślę, że nie! To kwintesencja hyggaśności. Jeszcze jak do zestawu zawiniemy się niczym naleśnik w kocyk i mamy swoje 36,6°C obok, to naprawdę nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Ale oprócz tego, że sami możemy mieć niezłą radochę z takich domków, to piernikowe ozdoby to świetny pomysł na prezent. Mini domki z piernika nie przysparzają więcej problemów w przygotowaniu niż klasyczne pierniczki, a mogą rozgrzać serduszko osoby obdarowanej nie mniej niż kubek gorącej czekolady pełnej pianek marshmallows (pssstt... przepis na taki kubek szczęścia znajdziecie tutaj!). Do przepisu na domki z piernika idealnie nadaje się ciasto na szwedzkie pierniczki pepparkakor. Są dosyć twarde, ale dzięki temu ładnie zachowują formę i nie rozlatują się od razu przy kontakcie z ciepłym napojem. Sprawdźcie radość swoim bliskim i przyjaciołom, wręczając im taki sympatyczny własnoręcznie upieczony i lukrowany domek z piernika.


*

SKŁADNIKI

na ok. 10  mini domków z piernika

Ciasto na pierniczki:
  • 50 g melasy z karobu
  • 50 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 małe jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Lukier królewski:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • kilka kropli soku z cytryny







*

PRZYGOTOWANIE


Ciasto na pierniczki

Melasę przelej do rondelka, dodaj masło oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.

W misce wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlej miksturę i wbij jajko. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 30-60 minut.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wytnij z niego elementy domków wg szablonu poniżej (na jeden domek należy wyciąć każdy element dwa razy) . Ułóż je kolejno na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 8-10 minut, aż pierniczki się zarumienią.

Lukier królewski

Białko ubij na wolnych obrotach miksera, a następnie zacznij powoli dodawać uprzednio przesiany cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier powinien być dość gęsty (niczym śmietana 18%). W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru. Lukier przelej do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o małej średnicy albo śniadaniowego woreczka, nacinając jego końcówkę.

Składanie domków

Na stabilnym podłożu ułóż najpierw 4 ściany domku. Każdą z nich na krawędzi posmaruj lukrem i połącz ze sobą. Odstaw następnie na 2-3 h do momentu aż zwiąże je lukier. Kolejno lukier wyciśnij na krawędzie znajdujące się na wierzchołkach ścian i ułóż dach, składający się z 2 części. Obie dachówki połącz lukrem ze sobą. Odstaw na kolejne 2-3 h. Domki możesz dodatkowo udekorować lukrem lub posypkami wg swojego uznania. Gotowe pierniczki najlepiej odstawić na kilka godzin, aż lukier je zwiąże i stanie się trwały.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Haha, no ba! To prawie niczym jadalna wersja moich ulubionych klocków lego! 😂

      Usuń
  2. Poprosimy kubeczek takiego kakao z domkiem piernikowym <3 Urocze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Uważam, że to powinien być zestaw obowiązkowy do każdych: kakao/kawy/herbaty zimową porą :D

      Usuń