Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

środa, 13 grudnia 2017

Pepparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki z mąki kokosowej i migdałowej z daktylami (znajdziecie go tutaj), a w tym przedstawiam absolutnie genialny przepis, który smakuje niczym szwedzkie imbirowe ciasteczka pepparkakor. Mąka kasztanowa sprawdziła się w piernikowym cieście wprost znakomicie. Pierniczki zyskały dzięki niej orzechowego smaku, a z ciastem pracuje się równie dobrze, jak z tym z mąki pszennej. Jedyny minusem (a może plusem?) jest to, że pierniczki wychodzą bardziej miękkie niż klasyczne pepparkakor, ale są równie dobre i nie powodują, aż takich wyrzutów sumienia. ;)


*

SKŁADNIKI

na ok. 50 pierniczków


  • 150 ml melasy z karobu lub z morwy białej
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 100 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 jajko
  • 350 g mąki kasztanowej + do podsypania
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszonej

*

PRZYGOTOWANIE


Melasę z karobu, olej kokosowy oraz ksylitol przełóż do rondelka i zacznij powoli podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą. Następnie odstaw do wystudzenia. Do letniego płynu wbij jajko i wymieszaj trzepaczką.

Mąkę kasztanową wymieszaj z przyprawami, sodą oraz solą. Następnie wlej płynną miksturę i wymieszaj wszystko ze sobą. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na ok. 3h, aż ciasto stanie się twarde.

Zimne ciasto rozwałkuj jak najcieniej (ok. 1 mm) na podsypanym mąką kasztanową blacie. Wytnij pierniczki za pomocą foremki, a następnie przełóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz około 5-7 minut w 180°C. Następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia. Pierniczki zaraz po upieczeniu i wystudzeniu mogą być twarde, jednak szybko miękną (już na drugi dzień).

*





Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

3 komentarze

  1. Ciasto piernikowe uwielbiamy robić z mąki kasztanowej ale pierniczków jeszcze takich nie próbowałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie muszę spróbować upiec na takiej mące tradycyjny piernik, bo myślę, że nada się ona znakomicie 😊

      Usuń
  2. Świetne fotki! Mam pytanko, Jakiego oleju kokosowego używasz? Chodzi mi dokładnie o polecanego przez Ciebie producenta. Będę wdzięczny za informacje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń