Jajka sadzone z hummusem i awokado

sobota, 3 lutego 2018

Jajka sadzone (lub w koszulce) z hummusem i awokado to zdecydowanie moja ulubiona opcja śniadaniowa. Do tego koktajlowe pomidory, listki mięty lub bazylii, za'atar oraz pajda ciemnego pieczywa i nic więcej o poranku do szczęścia nie jest mi potrzeba. Jako totalny hummusożerca praktycznie zawsze mam tę pastę w lodówce, więc przygotowanie tego prostego śniadania, to kwestia kilku minut. Spróbujcie i Wy. ;)


*

SKŁADNIKI

na 1 porcję

  • porcja hummusu (z tego przepisu)
  • 2 jajka
  • 1 małe awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ciemne pieczywo
  • sezam biały
  • sezam czarny
  • za'atar (mieszanka mielowych: tymianku, sumaku i sezamu)
  • kilka listków bazylii lub mięty
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
*

PRZYGOTOWANIE

Na klarowanym maśle usmaż jajka sadzone. Na talerzu rozsmaruj hummus (z tego przepisui ułóż na nim plasterki obranego awokado. Połóż jajka sadzone. Całość posyp za'atarem, czarnym i białym sezamem oraz świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Podawaj ze świeżym pieczywem.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze