Drożdżowe babeczki z rodzynkami

wtorek, 20 marca 2018

Te mięciutkie drożdżowe babeczki w smaku przypominają delikatną brioszkę. Pachną masłem, cytrynową skórką oraz domowym ciepłem i są tak cudownie puchate: wprost rozpływają się w ustach! To wszystko za sprawą dużej ilości masła i delikatnego ciasta, które jest na tyle rzadkie, że trzeba wyrabiać je mikserem. Drożdżowe babeczki polecam szczególnie na leniwe niedzielne śniadanie (można je upiec dzień wcześniej, bo długo zachowują świeżość) lub z powodzeniem wykorzystać na wielkanocny stół, czy do koszyczka.



*

SKŁADNIKI

na 12 drożdżowych babeczek o średnicy 5 cm


  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
  • 125 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g rodzynek
  • szczypta soli

*

PRZYGOTOWANIE


Mleko podgrzej, aby było letnie. Następnie rozpuść w nim cukier oraz drożdże i rozprowadź 1 łyżkę mąki. Zaczyn odstaw na 10 minut. (Jeśli używasz drożdży suszonych, możesz ten etap pominąć). Wzburzony zaczyn wlej do mąki wymieszanej z solą i wbij żółtka. Zacznij wyrabiać ciasto (najlepiej jest to zrobić za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Podczas wyrabiania wlewaj powoli rozpuszczone i przestudzone masło. Kontynuuj miksowanie na najmniejszych obrotach przez kolejne 5 minut (ciasto powinno być rzadkie, lecz odchodzić od boków miski). Na sam koniec dodaj rodzynki oraz otartą skórkę z cytryny. Połącz i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

Wyrośnięte ciasto zamieszaj, aby pozbyć się powietrza i przelej do 12 foremek do ich ¾ wysokości (jeśli używasz silikonowych, nie musisz ich niczym smarować, foremki metalowe posmaruj dodatkowo masłem). Zamiast foremek na babeczki możesz użyć również formy na muffiny. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Babeczki piecz przez ok. 25 minut w 180°C. Odstaw do przestudzenia.

*






Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze