SKŁADNIKI
Zielone naleśniki ze szpinakiem:
- 300 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 375 ml mleka
- 300 ml wody gazowanej
- 150 g młodych liści szpinaku 'baby'
- 4 łyżki roztopionego masła lub oleju
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Cytrynowy krem maślany:
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 400 g serka kanapkowego typu Philadelphia
- skórka otarta z 2 cytryn
Dekoracja:
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka sztuk miechunek peruwiańskich (physalis)
PRZYGOTOWANIE
Zielone naleśniki ze szpinakiem
- Do kielicha blendera wsyp mąkę, sól oraz cukier, wbij jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło i wrzuć opłukane liście szpinaku. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą, a liście szpinaku rozdrobnią. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne.
- Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni o średnicy ok. 20 cm z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty, należy je obrócić na drugą stronę. Z podanych proporcji powinno wyjść około 18 naleśników o średnicy 20 cm.
Cytrynowy krem maślany*
(Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
- Masło utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera na biały puch. Następnie łyżka po łyżce dodawaj serek Philadelphia, nie przerywając ubijania. Na sam koniec dodaj otartą skórkę z uprzednio sparzonych i wyszorowanych cytryn. Gotowy krem będzie dość rzadki i stężeje po schłodzeniu.
- Pierwszego naleśnika ułóż na paterze i posmaruj czubatą łyżką kremu, rozprowadź go równomiernie. Czynność powtarzaj. Ostatniego naleśnika pozostaw bez kremu na wierzchu. Tort wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Dekoracja
- Przed podaniem śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i udekoruj nią wierzch tortu naleśnikowego za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
- Obok bitej śmietany ułóż otwarte owoce physalis. Możesz wykorzystać również dowolne inne sezonowe owoce, np. truskawki.
UWAGI
*Jeśli nie lubisz kremów maślanych (chociaż ten wcale nie jest ciężki i smakuje wyjątkowo dobrze), to ubij po prostu kremówkę z mascaprone i dodaj do niej również otartą skórkę z cytryny.
4 komentarze
Cudo! Jak zwykle u Ciebie:) Na słodko nie mogę, więc zrobię torcik z nadzieniem wytrawnym: twaróg, szpinak, czosnek. Pycha! Już taki robiłam, więc wiem co piszę:) pozdrawiam
O! To również wspaniały pomysł! Będę musiał wypróbować ?
Już od jakiegoś czasu mamy się wziąć za taki naleśnikowy tort 😀 Zrobiłeś nam niezłego smaka na niego 😛
Za mną też bardzo długo "chodził" i żałuję, że tak późno się za niego zabrałem, bo jest niespodziewanie pyszny! 😀 Więc nie zwlekajcie 😉