Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą

środa, 11 kwietnia 2018

Neapol o poranku pachnie mocno zaparzoną kawą i ma smak sfogliatelli — cudownego ciastka z nadzieniem z ricotty, ugotowanej semoliny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Znajdziemy je w każdym ulicznym barze i kawiarni. Obok sycylijskich cannoli, pączków graffa i nasączonych syropem bab, o których pisałem w 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Neapolu, to najsłynniejsze słodycze w Kampanii. Przed pójściem do pracy każdy szanujący się neapolitańczyk zamawia filiżankę espresso i sfogliatellę. I trudno mi się dziwić, bo sfogliatelle są naprawdę przepyszne i według mnie to najlepsze z włoskich ciastek. Będąc w Neapolu, jadałem je trzy razy dziennie i nie miałem dość. Tradycyjne sfogliatelle występują w dwóch odmianach: riccie oraz frolle. Sfogliatella riccia (z włoskiego kręcona) jest przygotowana z listkującego się ciasta, które zawija się dookoła. Sfogliatella frolla dla odmiany robiona jest z ciasta kruchego. Obie są świetne, chociaż mnie bardziej podpasowała frolla. Jest delikatniejsza, tak bardzo nie kruszy i znacznie łatwiej jest ją przygotować w warunkach domowych. Co jest takiego niesamowitego w sfogliatelle? Cudowny kremowy farsz przygotwany z gotowanej na mleku semoliny (można użyć też kaszy manny) i ricotty ze wspaniałym pomarańczowym aromatem. Ciasto kruche dawniej przygotowywało się z użyciem strutto (smalcu), jednak to na maśle jes moim zdaniem o wiele smaczniejsze. Dzisaj zdradzę Wam przepis na najlepsze domowe sfogliatelle frolle, które sprawią, że poczujecie się jak w Neapolu.


*

SKŁADNIKI

na ok. 30 sfogliatelle

Ciasto (pasta frolla):
  • 750 g mąki (najlepiej typu 00)
  • 300 g  zimnego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 50 g miodu
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku lub sody
  • szczypta soli
  • 150 ml zimnej wody
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Dodatkowo:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
Farsz (ripieno):
  • 150 g semoliny (lub kaszy manny)
  • 400 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 500 g ricotty
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy*
  • 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Opcjonalnie:
  • cukier puder do oprószenia
*

PRZYGOTOWANIE

Ciasto (pasta frolla)

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, amoniakiem lub sodą oraz solą. Dodaj otartą skórkę pomarańczową, miód i posiekane masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli wodę. Gdy składniki się połączą, uformuj kulę, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Farsz (ripieno)

Semolinę ugotuj w mleku wraz z cukrem, masłem i solą. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Kolejno dodaj ricottę, wodę z kwiatu pomarańczy (lub kilka kropli olejku pomarańczowego), cynamon, jajko i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Masę wymieszaj. Jeśli będzie za rzadka, możesz ją wstawić do lodówki, aby stężała.

Formowanie ciastek i pieczenie sfogliatelle 

Z gotowego ciasta uformuj kulki o wadze ok. 70 g. Każdą kulkę rozwałkuj na podłużny placek. Na środek nałóż farsz i ciasto zlep jak pierogi. Następnie szklanką lub radełkiem odkrój nadmiar ciasta, formując sfogliatelle. Możesz również całe ciasto rozwałkować i powycinać okręgi. Wtedy nałóż czubatą łyżeczkę farszu na jeden okrąg i przykryj drugim, a boki sklej niczym ravioli i odetnij nadmiar ciasta.

Gotowe sfogliatelle ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posmaruj żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 20 minut. Gotowe sfogliatelle przed podaniem możesz posypać również cukrem pudrem, jednak wg mnie są już wystarczająco słodkie. Następnie zaparz sobie mocną kawę i poczuj się jak w Neapolu!

*




*Przepis na podstawie La Ricetta Che Vale.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Jesteśmy naprawdę ciekawe smaku tych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam wypróbować - są pyszne! 😋

      Usuń
  2. Ależ zamarzyła mi się teraz filiżanka kawy i to ciasteczko (no, może dwa) :D

    OdpowiedzUsuń