Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową w słoiku

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową na agarze w słoiku to mój pomysł na wegański korposernik w sam raz do zabrania ze sobą na drogę do Mordoru! :D Ale do szkoły i pracy również się nada. ;) W sumie przepis ten powstał zupełnie przez przypadek: zrobiłem trochę za dużo masy serowej do tofurniczków i postanowiłem ją wykorzystać do takiego prostego deseru. Nie wymaga on dużo pracy, wystarczy zagotować mleko kokosowe z agarem i ulubionym słodzidłem — np. cukrem, syropem klonowym lub z agawy ksylitolem czy erytrytolem (w wersji fit oczywiście polecam dwie ostatnie opcje) i zmiksować z kostką tofu. Tofurnik najlepiej będzie smakował z sezonowymi owocami, np. w formie tej ultra prostej galaretki truskawkowej na agarze. Oczywiście w ciągu roku możecie przygotować go z dowolnymi innymi owocami, także mrożonymi. Ze względu na to, że samo tofu ma mało interesujący smak, pamiętajcie, aby dodać do niego wanilię i sok z cytryny i nie zamieniajcie mleka kokosowego innym roślinnym odpowiednikiem — ono nadaje tofurnikowi lżejszą i bardziej kremową strukturę.


*

SKŁADNIKI

na 2 słoiczki tofurnika

Tofurnik:
  • 1 kosta tofu (ok. 200 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka agaru
  • szczypta soli
Galaretka truskawkowa:
  • 250 g truskawek
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu
  • 1 łyżeczka agaru
  • kilka truskawek do dekoracji



*

PRZYGOTOWANIE


Tofurnik

Mleko kokosowe przelej do rondelka. Dodaj agar, sól, cukier trzcinowy lub wybrany słodzik oraz cukier waniliowy (lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego). Gotuj powoli na małym ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy mleko zacznie gęstnieć, zestaw je z ognia.

Do kielicha blendera dodaj pokrojone w kostkę tofu i wlej jeszcze ciepłe mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Całość miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka i puszysta masa. Od razu przelej ją do słoiczków. Tofurnik powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa będzie za gęsta, możesz dolać odrobinę więcej mleka podczas miksowania. Gotowy tofurnik odstaw do schłodzenia (nie musisz wkładać go do lodówki — stężeje w temperaturze pokojowej) i przygotuj mus.

Galaretka truskawkowa

Truskawki umyj, odetnij im szypułki i zmiksuj blenderem na mus. Dodaj cukier albo inny wybrany słodzik oraz agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając przez 2-3 minuty od zagotowania, aż mus zgęstnieje. Galaretkę wylej na lekko ścięty tofurnik. Odstaw do wystudzenia i udekoruj dodatkową porcją truskawek. Gotowy tofurnik schłodź w lodówce — wtedy smakuje najlepiej. Zakręć słoiczki i zabierz ze sobą w drogę!

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Już mamy na swoim koncie parę tofurników ale nigdy nie robiłyśmy go w słoiczkach :D Pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie ten deser powstał zupełnie przez przypadek, ale to idealna opcja na coś słodkiego i zdrowego na szybko do pracy ;)

      Usuń