SKŁADNIKI
Pieczone bakłażany:
- 2 duże bakłażany
- 100 ml oliwy z oliwek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
- szczypta płatków chili
- sól morska lub himalajska
Sos z tahini:
- 6 łyżek pasty sezamowej tahini
- 12 łyżek wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 granat
- garść natki kolendry
PRZYGOTOWANIE
Pieczone bakłażany
- Bakłażany umyj i przekrój na pół. Następnie natnij ich miąższ w kratkę, nie przecinając skóry. Oliwę wymieszaj z otartą skórką z cytryny, miodem, płatkami chili i solą. Następnie miksturę wetrzyj w bakłażany tak, aby dostała się do środka.
- Oberżynę ułóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około godzinę (czasami wystarcza 45 minut), aż bakłażan zmięknie.
Sos z tahini
- Tahinę umieść w kielichu blendera wraz z miodem, sokiem z cytryny i ząbkami czosnku. Zacznij miksować, dolewając powoli wodę. Powinien powstać gęsty sos o konsystencji majonezu. Dopraw go solą do smaku.
- Sosem posmaruj upieczone bakłażany. Całość posyp pestkami granatu i natką kolendry.