
SKŁADNIKI
- 2 duże buraki
- 2 duże bataty
- 300 g jarmużu
- 100 g migdałów
- 200 g kaszy gryczanej
- ocet balsamiczny
- olej kokosowy
- sól morska
PRZYGOTOWANIE
- Upiecz buraki. W tym celu piekarnik nastaw do 200°C. Buraki umyj i zawiń w aluminiową folię. Piecz ok. 2 godziny do miękkości.
- W tym czasie ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Następnie dokładnie ją odcedź i wymieszaj z łyżką oleju kokosowego. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika.
- Po około 20 minutach umyj i obierz bataty, pokrój w kostkę i wymieszaj z łyżką płynnego oleju kokosowego oraz solą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Kaszę oraz bataty mieszaj co jakiś czas, aby piekły się równomiernie.
- Wszystko wyjmij z piekarnika. Buraki obierz i pokrój w kostkę, bataty również. Na suchej patelni podpraż migdały. Następnie rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż porwane liście jarmużu. Posól je do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj z odrobiną octu balsamicznego.