Nugat z pistacjami, żurawiną i migdałami

poniedziałek, 3 grudnia 2018

Ze wszystkich słodyczy na świecie (poza czekoladą oczywiście) najbardziej kocham nugat! Bardzo słodki, o piankowej, lekko ciągnącej się konsystencji i z mnóstwem orzechów. Najbardziej uwielbiam turrón z Alicante, którym przy każdym wypadzie do Hiszpanii zajadam się na tony (dobrze, że ostatnio mają wersję bez cukru!). ;) Po dobry nugat jednak wcale nie trzeba jechać daleko, bo bardzo łatwo można go zrobić w domu. Wystarczy termometr cukierniczy i odrobina cierpliwości. Zdecydowanie mój ulubiony nugat to ten z pistacjami, żurawiną i migdałami. Często robię go na Święta i obdarowuję nim bliskich, którzy mówią, że jest obłędny. To wspaniały pomysł na jadalny prezent! PS. Najlepiej smakuje z solonymi pistacjami, które przełamują jego słodycz. Czy trzeba Was jeszcze jakoś przekonywać? :)


*

SKŁADNIKI

na ok. 20 porcji nugatu


  • 1 suchy wafel
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki wody
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka obranych solonych pistacji
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • odrobina neutralnego w smaku oleju

*

PRZYGOTOWANIE


Przygotuj formę ze zdejmowanym rantem o wymiarach ok. 20 x 30 cm (może być również mniejsza, ale dużo większej nie polecam, nugat będzie za niski). Wafla przytnij na wymiar formy, a jej boki posmaruj odrobiną oleju.

Do rondelka wlej miód oraz wodę i wsyp cukier. Wymieszaj i wstaw na mały ogień. Gotuj, nie mieszając ani razu, aż syrop osiągnie temperaturę 150°C (najlepiej użyć termometru cukierniczego). Uważaj, aby płomień nie był zbyt mocny, a syrop nie stał się zbyt brązowy.

Gdy temperatura syropu przekroczy 130°C, białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cienkim strumieniem wlewaj syrop cukrowy do białek, miksując na średnich obrotach. Gdy wlejesz cały syrop, zwiększ obroty do maksimum i ubijaj przez kolejne 10 minut, aż masa się schodzi i stanie się gęsta. Do nugatu wlej ekstrakt migdałowy i dodaj migdały, żurawinę oraz pistacje. Masę zmiksuj ponownie na najmniejszych obrotach miksera (tylko do połączenia się składników).

Gotowy nugat natychmiast wylej do formy i wyrównaj rękoma natłuszczonymi odrobiną oleju. Odstaw w chłodne miejsce na całą noc. Tak przygotowany nugat krój na kwadraty lub w paski. Możesz go przechowywać do 2 tygodni w chłodnym miejscu i po zawinięciu w papier do pieczenia.

*






*Na podstawie przepisu Marthy Steward.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze