SKŁADNIKI
Kakao:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- szczypta cynamonu lub kardamonu
Piankowe bałwanki:
- kilka dużych pianek marshmallows
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki wrzątku
- szczypta kurkumy i węgla aktywnego
PRZYGOTOWANIE
Kakao
- W garnku zagotuj mleko. Odlej odrobinę do kubeczka, wsyp kakao i rozprowadź go w nim dokładnie przy pomocy trzepaczki. Następnie wlej do mleka i dokładnie wymieszaj. Do kakao dodaj odrobinę miodu oraz szczyptę cynamonu lub kardamonu. Gotowe kakao podawaj z piankami marshmallows.
Piankowe bałwanki
- Do dwóch niedużych miseczek nasyp cukier puder. Do jednej dodaj szczyptę kurkumy, a do drugiej szczyptę węgla aktywnego (możesz również użyć barwników). Wlej wrzątek i wymieszaj, aż powstanie gładki i gęsty lukier. W razie potrzeby dolej więcej wody lub wsyp cukru.
- Pianki marshmallows przekrój na pół i udekoruj wykorzystując wykałaczki lub woreczek foliowy z odciętym rogiem. Odstaw na kilka minut, aby lukier zastygł. Gotowe bałwanki z pianek marshmallows wrzuć do kakao lub przechowuj w zamkniętym pudełku.