Jeśli miałbym wybrać jedno śniadanie, które mógłbym jeść codziennie, to z pewnością byłoby to izraelskie! Bardzo lubię zaczynać dzień od brytyjskiego albo od gofrów z jajkiem sadzonym, boczkiem i syropem klonowym, ale to nie są rzeczy, które mogę jeść każdego poranka. Zaś śniadania, które miałem przyjemność jeść w Izraelu, są tak cudownie kolorowe, pyszne, lekkie i sycące zarazem, że po prostu nie mogą się one znudzić. Plus jako absolutny hummusożerca nie potrafiłbym żyć bez tej pasty z ciecierzycy i tahini. Moja dzisiejsza propozycja, to nie jest typowe izraelskie śniadanie, ale moja własna wariacja na temat tego, co jadłem w Tel Avivie (zobacz: 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Tel Avivie) i co jest kwintesencją lewantyńskiej kuchni. Chociaż zaczerpnąłem jeszcze jeden pomysł: miseczki z różnymi dodatkami! O tak — to mi się szczególnie podobało. Każda miseczka zawierała coś pysznego: hummus, labneh, siekaną sałatkę z ogórka i pomidora, oliwki, jajka, pastę z tuńczyka — do wyboru do koloru, a do tego oczywiście jeszcze świeże pieczywo. W moim rodzinnym domu takie rzeczy robimy zwykle od święta, a w Izraelu miałem wrażenie, że można jeść codziennie niczym król! 😉 Ale dzisiaj mam dla Was oprócz tego coś ekstra! Moje izraelskie śniadanie to nie tylko apetyczne miseczki, ale i niezwykle popularne w tamtym regionie smażone bakłażany podane z hummusem, jajkiem w koszulce, sosem tahini, kolendrą i granatem. To jest taki sztos sztosów, że nie wiem, dlaczego wcześniej na to nie wpadłem! Pobija to nawet mój ulubiony zestaw: AHJ — awokado, hummus i jajko. To jak? Mam nadzieję, że robicie? 😉
SKŁADNIKI
Smażone bakłażan z hummusem i jajkiem w koszulce:
- 1 bakłażan
- 4 jajka
- duża porcja hummusu z tego przepisu
- 4 łyżeczki sosu tahini z tego przepisu
- 1 granat
- garść zielonych oliwek
- garść kolendry
- łyżeczka za'ataru z tego przepisu
- łyżeczka sumaku
- chlust oliwy z oliwek
- odrobina octu
- sól
Dodatki do izraelskiego śniadania:
- ser labneh z tego przepisu
- 2 chlebki pita
- 1 pomidor
- 1 zielony ogórek
- garść natki pietruszki
- chlust oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE
Smażony bakłażan z hummusem i jajkiem w koszulce
- Bakłażana umyj i pokrój wzdłuż na ok. 6 plastrów. Każdy z nich posyp obficie solą i odstaw na 20 minut. Następnie umyj je pod bieżącą wodą i odsącz z nadmiaru płynu za pomocą papierowego ręcznika.
- Ugotuj jajka w koszulkach. W tym celu nastaw wodę z odrobiną octu, a jajka wbij do małych miseczek. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i zdecydowanym, lecz delikatnym ruchem wrzuć jajko po jajku. Gotuj przez 3-4 minuty, aż białko się zetnie. Gotowe jajka odcedź.
- Gdy jajka będą się gotować usmaż bakłażany na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek. Smaż je po około 2 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor.
- Na talerze wyłóż plastry bakłażana. Do połowy posmaruj je hummusem i ułóż na nich jajka w koszulkach. Pozostałą część bakłażana polej sosem tahini.
- Gotowe danie posyp pestkami granatu, oliwkami, posiekaną kolendrą, za'atarem i sumakiem. Podawaj z dodatkami poniżej, jeśli masz ochotę.
Dodatki do izraelskiego śniadania
- Gotowy labneh umieść w miseczce, polej oliwą z oliwek i posyp za'atarem.
- Ogórka i pomidora pokrój w kostkę. Skrop oliwą, dopraw solą i posyp natką posiekanej pietruszki. Przełóż do salaterek.
- Pozostały hummus polej oliwą i posyp natką pietruszki oraz pestkami granatu.
- Chlebek pita podpiecz w tosterze lub na patelni grillowej.
2 komentarze
Prawdziwa uczta!
Zdecydowanie! 😉