Kto śledzi mojego bloga od dłuższego czasu, ten wie, że mam przede wszystkim słabość do dwóch rzeczy: serniczków i francuskich deserów, a w zasadzie głównie do jednego konkretnego — crème brûlée. Stąd też pomysł, żeby połączyć te dwa smakołyki w jeden! Ta zacna idea chodziła już za mną od dawna, a sezon na maliny sprawił, że to idealna okazja na takie ciacho. Dlatego Panie i Panowie, przed Wami przepis na rozpustny sernik z crème brûlée i malinami! Przygotowałem go na bazie kremowego Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président, który nie wymaga mielenia, a składniki można połączyć ze sobą choćby i trzepaczką. Postawiłem tutaj na prostotę i do masy serowej dodałem bardzo niewiele składników. Smak podkręciłem wanilią oraz cukrem trzcinowym, z którego polecam nie rezygnować, ponieważ nadaje on delikatnego karmelowego aromatu. Ze względu na to, że żółtka potrzebujemy do crème brûlée, do samego sernika dodałem tylko białka (przy okazji sprytnie trzymamy się zasady no waste). Gdzie niegdzie umieściłem słodko-kwaśne maliny, które są swoistą kropką nad „i”. Sernik z crème brûlée postanowiłem upiec w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest gładki, aksamitny i wprost rozpływa się w ustach. Taki sposób pieczenia zabezpiecza ciasto przed wysuszeniem i nadaje mu wspaniałej lekkiej konsystencji. Prawdziwą gratką jest jednak kremowy jajeczny krem oraz cukrowa skorupka, która rozkosznie pęka pod naporem noża. Z pewnością nie będziecie się mogli oprzeć temu sernikowi i od razu sięgniecie po kolejny kawałek. 🙂
SKŁADNIKI
Kruchy spód:
- 100 g mąki pszennej
- 65 g zimnego masła
- 20 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 15 ml pełnotłustego mleka
- duża szczypta soli morskiej
Sernik:
- 1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 4 białka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g malin
Crème brûlée:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru + 2 łyżki na wierzch
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego*
Dodatkowo:
- maliny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Posiekaj masło, wbij żółtka i wlej mleko. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do tortownicy o średnicy 21-23 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Ciasto wstaw ponownie do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180ºC. Ciasto ponakłuwaj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą lub grochem. Piecz przez około 15-20 minut. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz przez kolejny kwadrans, aż spód stanie się złotobrązowy. Odstaw do przestudzenia i przygotuj sernik.
Sernik
- Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président zmiksuj z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym, mąką ziemniaczaną oraz białkami.
- Formę z upieczonym i wystudzonym spodem owiń dokładnie folią aluminiową tak, aby zabezpieczyć spód oraz boki przed wodą.
- Na kruchy spód wylej przygotowaną masę serową i umieść w niej maliny.
- Piekarnik nagrzej do 160ºC i przygotuj kąpiel wodną. Formę z sernikiem umieść w drugiej większej formie lub naczyniu żaroodpornym, wlej wrzącą wodę i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę (sernik na środku może nadal wydawać się zbyt płyny). Pod koniec pieczenia przygotuj crème brûlée.
Crème brûlée
- Śmietanę kremówkę zagotuj w rondelku i odstaw na moment.
- Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru na kogel-mogel za pomocą miksera lub trzepaczki. Wlej ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Powoli wlewaj gorącą śmietankę (na początku łyżka po łyżce, później cienkim strumieniem), cały czas mieszając. Do tego celu najlepiej użyć trzepaczki. Mikser sprawi, że powstanie zbyt duża ilość piany.
- Krem odstaw na kwadrans, aby pozbyć się nadmiaru powietrza (możesz go również przecedzić przez sitko).
- Upieczony sernik wyjmij z kąpieli wodnej i wylej na wierzch przygotowany crème brûlée.
- Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 120ºC i wstaw ciasto z powrotem (już bez kąpieli wodnej). Piecz przez kolejne 45 minut, aż krem się zetnie.
- Sernik odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na całą noc (minimum 8 h).
- Przed samym podaniem schłodzony sernik posyp równomiernie pozostałym cukrem i skarmelizuj go do złoto-brązowego koloru za pomocą palnika gazowego.
- Wierzch ciasta ozdób malinami.
UWAGI
*Zamiast ekstraktu można użyć połowy przeciętej na pół laski wanilii. Wtedy należy zagotować ją najpierw ze śmietanką.
4 komentarze
Sernik wygląda fantastycznie! Creme Brule i maliny to połączenie doskonałe 🙂
Bardzo dziękuję i tak – razem smakują wprost wspaniale 🙂
Czy po wylaniu creme brulee na sernik należy go wstawić również do kąpieli wodnej, czy już bez niej? Chciałabym użyć funkcji pary w piekarniku i zastanawiam się nad ustawieniami przy drugim wstawieniu
Dobra uwaga! Nie opisałem tego chyba zbyt dokładnie. Po wylaniu crème brûlée sernik pieczemy już bez kąpieli wodnej, więc jeśli używasz funkcji pary, to wyłącz ją przy drugim wstawieniu. Zaraz dopiszę to do przepisu.