Jeżeli tak, jak ja należycie do fanów panna cotty, to mam dla Was coś ekstra! Oto jej zdrowsza wersja bez cukru oraz laktozy. W dodatku jest w pełni wegańska, ponieważ zamiast śmietanki wykorzystałem mleko kokosowe, a żelatynę zastąpił agar. Żeby było jeszcze ciekawiej, postanowiłem przygotować ją z dodatkiem japońskiej zielonej herbaty matcha, która nadaje przyjemnej lekkiej świeżości i pięknego koloru. Całość podałem z sosem malinowym, bo w środku lata grzechem byłoby z malin nie skorzystać. Można tutaj również pokusić się o dowolne inne owoce jagodowe, a zimną użyć także mrożonych. Tutaj jest miejsce na pełną dowolność. Ta kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha to zupełnie nowy wymiar popularnego włoskiego deseru. Jest lekka i orzeźwiająca, a jednocześnie kremowa i tak nieziemsko pyszna. To wspaniały pomysł na lato! Jeśli jednak nie jesteście fanami zielonej herbaty, to możecie pokusić się na bardziej tradycyjną wersję z wanilią. Jednak koniecznie musicie spróbować zrobić panna cottę na mleku kokosowym. Smakuje zupełnie inaczej niż ta na śmietance i zdecydowanie warto ją wypróbować. Deser warto również podać w nieco innej formie niż okrągła foremka. Wtedy jeszcze bardziej zyskuje on na oryginalności. 🙂 To u kogo kokosowa panna cotta pojawi się niebawem na stole? 😉
SKŁADNIKI
Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha:
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu/erytrytolu
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka agaru
Sos malinowy:
- 200 g malin
- 1-2 łyżki cukru lub ksylitolu/erytrytolu
- kilka listków mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha:
- Mleko kokosowe przelej do rondelka i podgrzej.
- Dodaj cukier lub ksylitol/erytrytol oraz zieloną herbatę matcha i wymieszaj za pomocą trzepaczki.
- Agar rozprowadź w wodzie i wlej do mleka kokosowego. Gotuj przez około 5 minut, aż płyn zacznie gęstnieć.
- Gotową panna cottę przelej do silikonowych foremek lub kokili. Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki na 2-4 h do stężenia.
Sos malinowy:
- Maliny zmiksuj z cukrem lub ksylitolem/erytrytolem na sos. Możesz go również chwilę podgotować, aby był bardziej gęsty.
- Gotową panna cottę podawaj z sosem malinowym i listkami mięty.
4 komentarze
Deser wyglądający jak dzieło sztuki, aż szkoda jeść 😉
Bardzo jest mi miło, że deser się podoba 🙂
Pięknie wygląda. Ciekawy kolor i pewnie smak też.
Bardzo dziękuję 🙂