Ten przepis na kaczkę z purée z kalafiora i kaszą bulgur powstał w mojej głowie bardzo spontanicznie. Kolejny raz musiałem zrobić coś z niczego. W lodówce od tygodnia na lepsze czasy czekał kalafior oraz za duża ilość kaszy bulgur, którą ugotowałem do tabbouleh poprzedniego dnia. Postanowiłem zrobić z tego jakieś wegańskie danie. Padło na kremowe purée z kalafiora na mleku kokosowym serwowane z kaszą. Do potrawy dorzuciłem mnóstwo bliskowschodnich przypraw, które przywiozłem w szalonych ilościach z Izraela. Dzięki nim purée nabrało fantastycznego smaku. Tak bardzo mi to danie posmakowało, że postanowiłem je później powtórzyć w wersji z kaczką na bogato. Wtedy tylko część kalafiora wykorzystałem do kremowego purée, a resztę upiekłem z przyprawami, żeby nadać potrawie, jakiegoś chrupiącego akcentu. Wydaje mi się, że tym samym powstało coś naprawdę fajnego, dlatego dziś dzielę się z Wami nowym przepisem. Mam nadzieję, że posmakuje również i Wam. 😉
SKŁADNIKI
- 4 piersi z kaczki
- 1 duży kalafior
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 200 g kaszy bulgur lub kuskusu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonego sumaku (pomiń, jeśli nie masz)
- chlust oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Mięso dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik do 200°C.
- Patelnię mocno rozgrzej i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez 4 minuty, aż wytopi się z nich tłuszcz, a skórka stanie się chrupiąca. Piersi obróć i smaż po drugiej stronie przez 1 minutę. Przygotuj żaroodporne naczynie, wlej tłuszcz z patelni i ułóż w nim piersi.
- Gałkę muszkatołową, kolendrę, kumin, cynamon oraz sumak wymieszaj z 1 łyżeczką soli.
- Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Jedną trzecią przełóż do żaroodpornego naczynia, a dwie trzecie do garnka. Do kalafiora w naczyniu dodaj mniej więcej łyżeczkę mieszanki przypraw oraz chlust oliwy z oliwek i wymieszaj. Do kalafiora w garnku wlej mleko kokosowe i wstaw na ogień.
- Bulgur ugotuj w osolonym wrzątku przez kwadrans (lub wg przepisu na opakowaniu) i odcedź.
- Oba naczynia żaroodporne (z piersiami i z kalafiorem) wstaw do nagrzanego piekarnika na kwadrans. Przez tyle samo czasu gotuj kalafiora w mleku kokosowym. Następnie dodaj do niego gotową mieszankę przypraw i zmiksuj na purée za pomocą blendera.
- Piersi po upieczeniu przestudź przez 5 minut i pokrój w plastry. Talerz posmaruj purée z kalafiora, ułóż nań plasterki kaczki oraz upieczone różyczki. Podawaj z kaszą bulgur.
2 komentarze
Długo szukałam przepisu na idealne piersi z kaczki. Nie lubię takich usmażonych tylko na patelni, wychodzą albo krwiste albo wysuszone,a takich nie lubimy. Jak to dobrze zaglądać na Twojego bloga, ten przepis to najlepsze piersi kaczki jakie w końcu udało mi się zrobić i tego będę się trzymać. Piersi idealnie wysmażone, upieczone, soczyste, mięciutkie – najlepsze. Dziękuję za przepis, pozdrawiam.
Ależ się cieszę! 🙂 Nie ukrywam, że trochę czasu mi zajęło dojście do idealnych parametrów pieczenia kaczych piersi, więc tym bardziej jest mi miło, że mój trud został doceniony. 🙂 Bardzo dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam!