SKŁADNIKI
- 50 g melasy z karobu
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 1 małe jajko
- 150 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
- kilka kropli soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na pierniczki
- Melasę przelej do rondelka, dodaj masło oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W misce wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlej miksturę i wbij jajko. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wytnij z niego elementy domków wg szablonu poniżej (na jeden domek należy wyciąć każdy element dwa razy) . Ułóż je kolejno na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 8-10 minut, aż pierniczki się zarumienią.
Lukier królewski
- Białko ubij na wolnych obrotach miksera, a następnie zacznij powoli dodawać uprzednio przesiany cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier powinien być dość gęsty (niczym śmietana 18%). W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru.
- Lukier przelej do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o małej średnicy albo śniadaniowego woreczka, nacinając jego końcówkę.
Ciasto na pierniczki
- Melasę przelej do rondelka, dodaj masło oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W misce wymieszaj mąkę z przyprawami, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlej miksturę i wbij jajko. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wytnij z niego elementy domków wg szablonu poniżej (na jeden domek należy wyciąć każdy element dwa razy).
- Ułóż je kolejno na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 8-10 minut, aż pierniczki się zarumienią.
- Na stabilnym podłożu ułóż najpierw 4 ściany domku. Każdą z nich na krawędzi posmaruj lukrem i połącz ze sobą. Odstaw następnie na 2-3 h do momentu aż zwiąże je lukier.
- Kolejno lukier wyciśnij na krawędzie znajdujące się na wierzchołkach ścian i ułóż dach, składający się z 2 części. Obie dachówki połącz lukrem ze sobą. Odstaw na kolejne 2-3 h.
- Domki możesz dodatkowo udekorować lukrem lub posypkami wg swojego uznania. Gotowe pierniczki najlepiej odstawić na kilka godzin, aż lukier je zwiąże i stanie się trwały.
8 komentarzy
Wyglądają uroczo:)
Co nie? ?
Prawdziwy kucharz-budowniczy 🙂
Haha, no ba! To prawie niczym jadalna wersja moich ulubionych klocków lego! ?
Podziwiam, są cudne 🙂
Dziękuję ❤️
Poprosimy kubeczek takiego kakao z domkiem piernikowym <3 Urocze 😀
Dzięki! Uważam, że to powinien być zestaw obowiązkowy do każdych: kakao/kawy/herbaty zimową porą 😀