SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2 kg półtłustego lub tłustego twarogu
- 12 jajek
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- 100 g włoskich orzechów
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
- skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy
- ziarenka z 1 laski wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu)
- szczypta soli
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 200 g cukru pudru
- 1 białko
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- Mąkę wymieszaj wraz z solą i cukrem pudrem, wbij żółtka i dodaj posiekane masło. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy powstanie sypka kruszonka, dodaj śmietaną i zagniataj, aż składniki się połączą. (Kruche ciasto świetnie się zagniata za pomocą miksera).
- Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Sernik krakowski
- Twaróg zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Tłusty ser wystarczy zmielić jeden raz, półtłusty może wymagać dwukrotnego zmielenia.
- Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem do białości. Następnie powoli dodawaj zmielony twaróg, cały czas miksując. Wlej rozpuszczone i wystudzone masło (jeśli korzystasz z tłustego twarogu, możesz dodać o połowę mniej masła) oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie ucieraj, aż uzyskasz gładką masę.
- Do masy serowej dodaj ziarenka z laski wanilii (lub ekstrakt waniliowy), otartą skórkę cytrynową oraz pomarańczową, kandyzowaną skórkę pomarańczową, uprzednio namoczone we wrzątku rodzynki i posiekane orzechy włoskie.
- Białka ubij tylko do momentu otrzymania piany ze szczyptą soli. (Zbyt sztywna piana może spowodować, że sernik zbyt mocno urośnie, a później opadnie). Kolejno delikatnie wmieszaj je do masy serowej.
- Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 2-3 mm. Spód formy o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia, a z ciasta wytnij prostokąt na wielkość blaszki. Ciasto przełóż do foremki. Następnie wylej całą masę serową i wyrównaj ją za pomocą szpatułki.
- Z pozostałego kruchego ciasta wytnij paski za pomocą radełka i ułóż z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 do 2 godzin, aż ser się zetnie (najlepiej sprawdzić to patyczkiem). Upieczone ciasto zostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na kwadrans i przygotuj lukier.
- Białko delikatnie ubij. Do gotowej piany zacznij wsypywać powoli cukier puder. Pod koniec wlej sok z cytryny. Lukier powinien być gęsty, lecz smarowny. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub soku z cytryny.
- Jeszcze ciepły sernik krakowski posmaruj cienką warstwą lukru i odstaw do całkowitego wystudzenia.
4 komentarze
Wìtam.To znów ja?tym razem wybór padł na serniki. Produkty już zakupione,tylko jeszcze chciałam upewnić się co do cukru w masie twarogowej czy ma być 30 dkg?Sernik chcę popełnić na weekend,o efektach poinformuję. Pozdrawiam
Jakie tam znowu 😉 Cieszę się bardzo, że z taką częstotliwością próbujesz moje przepisy 🙂 Cukru powinno być 300 g. Już poprawiłem w przepisie. Nie wiem, skąd wzięła się tam :szklanka". Dziękuję za zwrócenie na to uwagi!
Cześć?Serniczek wyszedł rewelacyjnie,uwielbiam Twoje przepisy, na dowód wstawiłabym fotkę ale jakoś nie potrafię ?W każdym bądź razie,dziękuję za przepis zagości u mnie już na stałe.Pozdrawiam?
Nawet nie masz pojęcia jak się cieszę! 😀
Co do zdjęć, to jeszcze nie ma takiej opcji na blogu, ale jak w końcu zabiorę się za zmianę całego interfejsu to będzie 😉 Póki co można dodawać tylko na FB. Bardzo proszę i jak zawsze polecam moje przepisy 😀