Kruche ciastka z masłem orzechowym

poniedziałek, 4 grudnia 2017

Jeżeli kiedykolwiek zorganizowanoby konkurs na najpyszniejsze ciastka. Tez z masłem orzechowym z całą pewnością by wygrały. Kruchutkie, maślane, słodko-słone i mocno orzechowe. Po prostu najlepsze! Ciasteczka z masłem orzechowym najlepiej pasują do szklanki zimnego mleka. Nie znam nikogo, kto potrafiłby się im oprzeć. Tak więc mam nadzieję, że już wiecie, jakie ciasteczka zostawić Mikołajowi na talerzyku?  ;)


*

SKŁADNIKI

na ok. 18 ciastek

  • 150 g masła orzechowego 100%
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej/morskiej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

*

PRZYGOTOWANIE


Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj ze sobą za pomocą miksera, aż składniki się połączą. Masę wstaw następnie na 1 h do lodówki. Z ciasta uformuj kule wielkości orzecha włoskiego (po ok. 30 g każda) i rozpłaszcz je delikatnie dłonią. Ciastka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (maksymalnie 12 ciastek na dużej blaszce). Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 15-20 minut na złotobrązowo. Zdejmij z blaszki po całkowitym wystudzeniu. Do ciastek z masłem orzechowym obowiązkowo podaj szklankę zimnego mleka.

*





Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze