
SKŁADNIKI
- 500 g zielonej fasolki
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki lodowatej wody gazowanej
- 1 płaska łyżeczka soli
- olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Fasolkę obierz, umyj i dokładnie osusz. Olej przelej do rondla i podgrzej do 180°C.
- Przed samym smażeniem przygotuj tempurę. Mąkę pszenną wsyp do shakera lub miski, dodaj sól, wlej wodę i wstrząśnij lub wymieszaj za pomocą trzepaczki do połączenia się składników.
- Fasolkę zanurzaj najpierw w tempurze, a następnie wrzucaj od razu na rozgrzany olej. Smaż ją około 3 minuty do złotego koloru, obracając ją w połowie czasu. Gotowe peixinhos da horta odsącz na papierowym ręczniku i podawaj. Najlepsza jest od razu po zrobieniu.
4 komentarze
ciekawa propozycja tak fasolki jeszcze nie robiłam
Gorąco polecam wypróbować – jest pyszna 🙂
wygląda pysznie!!!! koniecznie spróbuję, bo właśnie w ogródku jest jej wyrzut 😉
Musisz! Taka fasolka jest rewelacyjna 😉