Sałatka z buraków, batatów, jarmużu i migdałów z chrupkami z kaszy gryczanej

poniedziałek, 22 października 2018

Tę pyszną i sycącą sałatkę wymyśliłem zeszłej zimy. Pieczone buraki oraz słodkie ziemniaki,  zielony jarmuż, prażone migdały oraz chrupiąca kasza gryczana czynią z niej sycące i rozgrzewające danie. Bataty podczas sezonu można również podmienić na dynie. Będzie równie pysznie! W tej sałatce zdecydowanie najlepszy jest dodatek prażonej kaszy gryczanej, która rewelacyjnie chrupie. Sałatkę podaję tym razem z odrobiną octu balsamicznego, ale równie mocno polecam sos sezamowy z tego przepisu.


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje


  • 2 duże buraki
  • 2 duże bataty
  • 300 g jarmużu
  • 100 g migdałów
  • 200 g kaszy gryczanej
  • ocet balsamiczny
  • olej kokosowy
  • sól morska
*

PRZYGOTOWANIE


Upiecz buraki. W tym celu piekarnik nastaw do 200°C. Buraki umyj i zawiń w aluminiową folię. Piecz ok. 2 godziny do miękkości. W tym czasie ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Następnie dokładnie ją odcedź i wymieszaj z łyżką oleju kokosowego. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Po około 20 minutach umyj i obierz bataty, pokrój w kostkę i wymieszaj z łyżką płynnego oleju kokosowego oraz solą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Kaszę oraz bataty mieszaj co jakiś czas, aby piekły się równomiernie. Wszystko wyjmij z piekarnika. Buraki obierz i pokrój w kostkę, bataty również. Na suchej patelni podpraż migdały. Następnie rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż porwane liście jarmużu. Posól je do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj z odrobiną octu balsamicznego.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze